Meld je aan voor de toerustingsdag
Meld je aan voor de toerustingsdag op 10 juni!
Bekijk deze nieuwsbrief online

Beste ##fullname##,

Wat is goede zorg voor missionair werkers toch belangrijk! De recente uitzending en boekpublicatie 'Het verdriet van de zending' laten dit helder zien. Maar ook nu, in de crisissituatie waar Oekraïne en Rusland in verkeren, is het duidelijk dat missionair werkers in het buitenland onze ondersteuning hard nodig hebben. 

In deze nieuwsbrief ontvang je een update vanuit het netwerk MemberCare Nederland. We kunnen veel activiteiten met je delen en geven aandacht aan reflectie. Deel de berichten gerust binnen je eigen netwerk.

Jiska-Chin-A-TehGods zegen,
Jiska Chin-A-Teh
Coördinator MemberCare Nederland


 

Oekraïne en hulp voor missionair werkers

Missionair werkers in Oost-Europa worden uiteraard ook hard geraakt door de ontstane crisis in Oekraïne. Zij zetten zich met hart en ziel in op locatie of inmiddels in de regio waar het nog wel veilig genoeg is. Er zijn ook werkers die noodgedwongen moeten terugkeren naar hun thuisland. Vanuit het netwerk MemberCare Nederland werken we aan goede zorg, ook voor hen. Zo zijn er meerdere specialisten betrokken die hulp kunnen bieden op het gebied van bijvoorbeeld traumaverwerking. 

Ook wordt er gebruik gemaakt van het huisvestingsaanbod om werkers tijdelijk onder te brengen. Heb jij nog huisvesting beschikbaar die je hiervoor zou willen aanbieden? Geef het dan door via onze website!

Bekijk ook het overzicht van MissieNederland voor kerken en de oproep tot gebed van de Nederlandse Zendingsraad.

 

Het verdriet van de zending

Onlangs verscheen het boek Het verdriet van de zending van Freek L. Bakker, theoloog, godsdienstwetenschapper en zendingskind. In het boek doet hij verslag van dertien interviews met Nederlandse zendingskinderen die tussen 1950 en 1975, rond hun twaalfde jaar, vanaf het zendingsveld, zonder hun ouders, naar Nederland gestuurd werden. Het verdriet dat dit met zich meebracht werd door de ouders en de kinderen jarenlang weggestopt. Er waren geen woorden voor. In het boek krijgt het verdriet, soms voor het eerst, een stem. In het televisieprogramma Jacobine op 2 worden er door Margrietha Reinders (62) en anderen nog meer woorden aan gegeven. Kezia Schoonveld, betrokken bij TCK Nederland, schreef een eerste reactie op het boek. 

Lees verder

Ook Corry Nap, missionair psycholoog bij InTransit, schreef een blog over dit boek. Deze blog is hier te lezen. 

 

TCK weekend voor tieners: Re-United

Speciaal voor third culture kids van de middelbare school tot en met 20 jaar organiseert TCK Nederland van vrijdag 29 april t/m zondag 1 mei eindelijk weer een TCK weekend! Het thema is dit jaar 'Re-United', want na 2,5 jaar zonder TCK weekend vanwege de coronamaatregelen, worden de TCKs (re)united met elkaar!

Aanmelden kan - zolang er plek is - tot uiterlijk 24 april 2022. We hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij! Tot en met 27 maart kan je gebruik maken van de vroegboekkorting (€10,- per TCK).

Het wordt een interactief programma met veel sport & spel, gezelligheid en ontmoeting met anderen die ook in het buitenland hebben gewoond! Nooit eerder naar een TCK weekend geweest? Try us!

Meer informatie en aanmelden

Tip: heb je TCKs in jouw netwerk? Stuur dit bericht dan aan hen door.

 

Toerustingsdag vrijdag 10 juni 2022

Deze dag stond gepland op 26 november vorig jaar maar kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Nu we weer makkelijker met grotere groepen samen kunnen komen hebben we een nieuwe datum gekozen. Je bent van harte welkom op vrijdag 10 juni in Houten.

"Niet klagen maar dragen en bidden om kracht." Een typisch Nederlandse uitdrukking en je zou kunnen denken dat je niet mag klagen. Waarom staan er dan in de Bijbel zoveel klaagzangen, is er zelfs een heel Bijbelboek dat Klaagliederen heet? En waarom klagen mensen dan wel, zelfs zendingswerkers, zij het met schroom?

De aandacht die lament steeds meer kreeg tijdens de coronacrisis en de uitkomsten van een recent onderzoek hebben geleid tot het thema van de komende toerustingsdag van MemberCare Nederland: 'Sla acht op mijn klagen' - de waarde van lament in member care. We willen hier samen over nadenken en met elkaar over in gesprek gaan.

Meer informatie en aanmelden

Tip: nodig ook anderen uit voor deze dag en stuur dit bericht naar hen door.

Save the dates voor thuisfrontteams

Vorig jaar is MissieNederland samen met een aantal organisaties uit haar netwerk begonnen met het organiseren van online toerustingsavonden voor thuisfrontteams (en zendingswerkers). Ook dit jaar gaan ze daarmee door! De inhoud van de avonden wordt momenteel verder uitgewerkt maar we kunnen al wel twee data en onderwerpen delen. Donderdag 19 mei gaat de avond over veiligheid in het buitenland. Waar moet je je als thuisfrontteam van bewust zijn en welke rol heb je hierin? Donderdag 30 juni gaat over het belang van het hebben van een visie als thuisfrontteam. Waarom is dat nodig? Hoe kunnen we een visie ontwikkelen? Wat betekent het hebben van een visie in de praktijk?

Meer informatie volgt binnenkort op de website www.missienederland.nl/thuisfrontteams dus houd het in de gaten!

Tip: stuur dit bericht door naar de thuisfrontteams
en (zendings)werkers binnen jouw netwerk.

 

Ladies Only ontmoeting

De volgende Ladies Only ontmoeting van InToMission wordt georganiseerd op zaterdag 2 april in Elburg. Deze dag is speciaal voor vrouwen die na uitzending terug zijn in Nederland. Het thema is WELKOM THUIS. Voel jij je weer thuis in Nederland? Of ben je zo veranderd dat ‘thuisvoelen’ lastig is? Kom naar de Ladies Only om samen te ontdekken wat ‘thuis’ zou kunnen betekenen. Je bent van harte welkom! Meer informatie

Gezinsdebriefing

Heb je al eens aan InTransit gedacht voor gezinsdebriefing? In overleg met organisaties en/ of individuele gezinnen bieden we graag een debriefing op maat aan. Onze orthopedagogen kunnen zo aansluiten op wat jouw gezin nodig heeft! Mail vrijblijvend voor informatie naar info@intransit.nl.

Jubileum Symposium InTransit

IntransitWegens het ruim 25-jarig bestaan van InTransit en de jarenlange inzet en betekenis van Corry Nap hierin organiseert InTransit een symposium op D.V. dinsdagmiddag 5 juli 2022.

Sprekers: Prof. Dr. Bernhard Reitsma, Drs. Irene Blom en Margreet Korstanje.

Locatie: Huize De Parel, Voorthuizen

Iedereen uit het netwerk van InTransit is van harte uitgenodigd om deze datum alvast in de agenda te noteren. Binnenkort zal via de nieuwsbrief van InTransit de uitnodiging met mogelijkheid tot aanmelden staan. Ontvang je deze nieuwsbrief niet, maar wil je er wel graag bij zijn? Stuur dan een mailtje naar info@intransit.nl.

Stilteretraites

Doe je crosscultureel werk in het buitenland of in Nederland of speel je met de vraag of dat wat voor jou is? Ben je op verlof of na uitzending teruggekeerd naar Nederland en zit je in die lastige fase van ‘re-entry’? Of zit je middenin de hectische periode voor een eerste vertrek naar het buitenland? Dan vind je het wellicht fijn om een pas op de plaats te maken en een stilteretraite in te plannen! Annieke van Dijk, werkzaam bij Interserve, biedt stilteretraites aan op verschillende momenten. Bekijk het aanbod

Interculturele training online!

Kijken met nieuwe ogen! Trek eens een andere culturele jas aan. Bewustwordingstraining verdeeld over 5 vrijdagochtenden met de start op 13 mei. Over hoe je eigen cultuur in elkaar zit, hoe een andere cultuur werkt en wat dat betekent voor jouw communicatie, wonen en werken in een andere cultuur. De training wordt online gegeven, maar wel interactief met behulp van casussen en praktijksituaties. Meer informatie

Agenda

Bekijk onze agenda voor meer activiteiten uit ons netwerk rondom member care.

Agenda bekijken
 

Boekentip: Swirly

Swirly

Fleur, dochter van een gelukkige blauwe moeder en een trotse blauwe vader in een vrolijk blauw land, verhuist naar een geel land. Door het wonen in dat land wordt Fleur ook een beetje geel, en op sommige plekken mengt dat geel met het blauw tot groen. Zo wordt Fleur een Swirly, een veelkleurig meisje. Soms voelt Fleur zich wel alleen tussen de gele of blauwe mensen. Dat is moeilijk!

Sara Saunders schreef het boek Swirly vanuit haar eigen ervaringen als Third Culture Kid (TCK). Margriet Muurling vertaalde het boek in prettig leesbaar Nederlands. Hiermee is er een aansprekend en goedverzorgd christelijk boek op de markt waarin elke TCK zich herkennen zal. Maar ook buiten TCKs is het herkenbaar voor kinderen die te maken hebben met verschillende culturen. Denk aan vluchtelingenkinderen of kinderen van gescheiden ouders: de beschreven gevoelens en de beschreven manier van omgaan daarmee zijn ook in deze context helpend en inzichtgevend voor het kind en zijn omgeving.

Wat een waardevolle toevoeging is Swirly in de begeleiding van kinderen. Kinderen die nog uitgezonden worden, leren door het boek wat het betekent om TCK te zijn. Kinderen die al jaren op het zendingsveld zijn, zullen zich helemaal herkennen in Fleur. Ik ben dankbaar dit te kunnen gebruiken! - Annelieke, TCK Coördinator OMF

Meer informatie en bestellen
 

Gevolgen van corona voor wereldwijde missie

Geen mens weet hoe de toekomst eruitziet. In de coronapandemie leerden we dat we al onze plannen soms zomaar overboord kunnen gooien. Toch lijken we in een fase te komen waarin we ook stil kunnen gaan staan bij de lessen die we leerden.

Welke invloed heeft de coronapandemie tot nu toe gehad op mondiale zending vanuit Nederland? Wat leert de coronacrisis ons met het oog op wereldwijde missie. In deze take-away uit de eerste anderhalf jaar coronatijd geeft Haije Bergstra een aantal gedachten mee. 

Lees dit artikel
Je ontvangt deze e-mail omdat je deel bent het netwerk MemberCare Nederland of omdat je je hebt ingeschreven voor de nieuwsbrief. Schrijf je uit of wijzig je e-mailadres. Let op: als je betrokken bent als member care-specialist of -coördinator is uitschrijven voor de nieuwsbrief niet mogelijk. Mail dan eventuele wijzigingen naar coordinator@membercare.nl
MemberCare Nederland | Hoofdstraat 55 | 3971 KB Driebergen | (0343) 513 693